Επιλογή domain

Επιλογή domain

Όταν ξεκινά η δημιουργία μιας νέας ιστοσελίδας ένα από τα πρώτα βήματα είναι η επιλογή του domain. Στο άρθρο αυτό δίνουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να επιλέξετε όσο το δυνατόν πιο «σωστά» το domain για την ιστοσελίδα σας.

Το domain θα πρέπει να έχει όσο περισσότερα από τα παρακάτω χαρακτηριστικά γιατί σίγουρα όλα δεν γίνεται:

1) Συνάφεια με το θέμα και το περιεχόμενο της ιστοσελίδας
2) Ιδανικά να περιέχει από τις λέξεις κλειδιά (keywords) που σχετίζονται με το περιεχόμενο της σελίδας
3) Όχι συντομεύσεις
4) Όχι γενικά ονόματα και έννοιες
5) Μικρό όνομα – ευκολομνημόνευτο
6) Πρωτότυπο
7) Όχι ελληνικούς αλλά μόνο λατινικούς χαρακτήρες
8) Εύηχο και γραμματικά κατανοητό
9) Χωρίς νούμερα και παύλες
10) Να υπονοεί την περιοχή της δραστηριότητας
11) Όνομα που εύκολα θα μπορεί να μετατραπεί σε εικόνα – λογότυπο και έτσι να γίνει πιο ευκολομνημόνευτο
12) Καλό είναι το πρώτο γραμμα να είναι από τα πρώτα της αλφαβήτου (a,b,c,d…)

Γενικά ψάχνουμε ένα εύκολο όνομα που μπορείς να το πεις από το τηλέφωνο και ο άλλος να το πληκτρολογήσει σωστά, ιδανικά ο άλλος να είναι ένας ηλικιωμένος που δεν γνωρίζει αγγλικά.

Είναι πολύ σημαντικό να γίνει έρευνα για παρεμφερή ονόματα και ιστοσελίδες καθώς και αναζήτηση για αυτό στις μηχανές αναζήτησης, στα social media και φυσικά τέλος έναν έλεγχο ότι δεν εμπίπτει σε κατοχυρωμένα πνευματικά δικαιώματα.

Το domain έχει και μια κατάληξη, σίγουρα τα .gr και .com, είναι τα πιο εδραιωμένα και στο μυαλό των περισσοτέρων σαν τα πιο «σοβαρά» αλλά υπάρχουν πάνω από 1000 νέες καταλήξεις που καλό θα ήταν να τους ρίξουμε μια ματιά, φυσικά τίποτα δεν μας εμποδίζει να αγοράσουμε και πολλές διαφορετικές καταλήξεις ειδικά αν θέλουμε να αποφύγουμε κακόβουλες κινήσεις από ανταγωνιστές.

Δείτε το domain αν μακροπρόθεσμα θα υπηρετεί πάντα την ιστοσελίδα σας και το περιεχόμενο της, και σαν κάτι που θα μπει ενδεχομένως σε κάρτες, φυλλάδια, φωτεινές πινακίδες, αφίσες κτλ.

Φυσικά για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις η κατοχύρωση του πρέπει να γίνει σε έναν από τους επίσημους καταχωρητές.

Τέλος για επιπλέον μελέτη παραθέτουμε τους επίσημους κανονισμούς κατοχύρωσης από την εφημερίδα της κυβερνήσεως και μερικές συμβουλές από την ίδια την Google.